Olvasmányok tőlünk Neked, egy kis gondolatformáláshoz

A fejlődés fogságában; avagy a XXI. század társadalmának „kórképe”

2022.02.23 15:52
A fejlődés fogságában; avagy a XXI. század társadalmának „kórképe”

Ebben a blogban egy sokak által körbejárt, de annál fontosabb témáról olvashatsz: a mai népességet érintő, úgynevezett „civilizációs betegségek” kerülnek rövid bemutatásra.

 

A rohamos technológiai fejlődés, és ezzel párhuzamosan az életminőség javulása a mai, modernkori ember életében a csúcsát járja. Fűtött házainkban literszámra folyatjuk az ivóvizet csapjainkból, miután az autónkból felhozott szatyrokból kipakolva készítjük egzotikus ételeinket. Körbe vesznek a mesterséges fények és (alap)anyagok, a munkánkat otthonról végezhetjük okoseszközeink segítségével, és valóságosnak tűnő élményekkel fedezhetjük fel a világ legszebb tájait kanapénk kényelméből.

A leírtak természetesen egy leegyszerűsített, túlzó példát mutatnak be. Szűk környezetünk azonban ne tévesszen meg, még most is tőlünk nagyon eltérő anyagi- és társadalmi helyzetben élnek emberek, népcsoportok. Összességében azért mégis elmondható, hogy egy normál anyagi- és társadalmi státusszal rendelkező személy a minket megelőző korokhoz képest jóval kényelmesebben, komfortosabban él. Ez pedig magával hozta, hogy:

  • a mozgásszegény életmód miatt fokozódtak a szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi panaszok,
  • az élelmiszereket is érintő bőségben a túlzott energia- és kalóriamennyiség egyenesen a túlsúlyhoz, míg a csökkenő tápanyag- és vitamintartalom hiányokhoz, a túlfinomított ételek előtérbe helyezése intoleranciához vezet,
  • az elektronikai eszközök túlzott használata szemészeti és idegrendszeri problémákat eredményez, miközben növeli a társadalmi elszigeteltséget, ezzel pedig a depresszió, szorongás kockázatát,
  • az emberektől való elszeparálódás mellett a természetben töltött idő is megrövidült, ami a különféle pollenekre való allergiás reakciók tükrében szembetűnő.

 

A leírtakat sajnos hosszan lehetne még sorolni, hiszen komoly probléma a cukorbetegség, az emésztőrendszeri panaszok, a csontritkulás, daganatos megbetegedések, vagy Alzheimer-kór/demencia.

 

Szerencsére tudatos hozzáállással és odafigyeléssel a felsoroltak egy része megelőzhető, vagy már kialakult probléma esetén kezelhető, szinten tartható. Figyeljünk magunkra, egymásra és környezetünkre. Próbáljuk mindig egy kicsivel tágabbá tenni komfortzónánkat a javaslatok terén annyira, hogy az még vállalható és motiváló legyen számunkra. Mozogjunk mindig egy kicsivel többet. Legyünk a szabadban, érjen minket természetes fény. Ápoljuk kapcsolatainkat az emberekkel és természettel egyaránt. Tornáztassuk agyunkat. Együnk jókat szívvel-lélekkel. Igyekezzünk csökkenteni függőségeink számát, mértékét, valamint a stresszt kiváltó okokat. Legfontosabb azonban, hogy olyan megoldásokat keressünk, amelyekkel azonosulni tudunk. 

Barangolj kicsit a webshopon, nézd meg a mi megoldásainkat, kínálatunkat!

Mi a Gyógyfűboltnál segítünk Neked, ha számodra is fontos az egészséged- és környezeted védelme.

Legyen szép napod!

Emerencia,

Gyógyfűbolt

Felhasznált irodalom:

https://bhc.hu/magunkrol/cikkek/2021/20211012-civilizacios-betegsegek

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/aranyerstop/cikkek/a_legfontosabb_civilizacios_betegsegek_infografika/20200908122009

https://unipatika.hu/magazin/civilizacios-megbetegedesek-avagy-az-eletminoseg-ara-patika-magazin 

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.