Olvasmányok tőlünk Neked, egy kis gondolatformáláshoz

Ez aztán jó fej!

2021.12.07 14:35
Ez aztán jó fej!

Néha elég savanyú tud lenni, pedig igazán jó fej.

Nem, most nem egy ifjúsági regényből idézek, hanem egy olyan zöldséget konferálok fel, amely nem kap annyi figyelmet, mint megérdemelné, pedig egy igazi, itthon is jól termő „superfood”.

 

 

Mai témánk főszereplője nem más, mint a leveles zöldségek királya; a káposzta.

 

Fajtáit és elkészítési módjait tekintve is igen sokszínű; van fodros, vörös, fejes, és hát ki ne ismerné a székely-, a töltött-, vagy a savanyú káposztát? Számtalan jellegzetes hazai elkészítési módja van, de a nemzetközi gasztronómiában is fontos szerepet tölt be, példának okáért sok ázsiai étel alapanyaga. Most azonban nem a káposztás cvekedli és társai felé szeretnélek kalauzolni, hanem megmutatom milyen sok területen fejt ki jótékony hatásokat.

 

A káposzta fogyasztásával a magas C-vitamin tartalma mellett A-vitaminnal, B-vitaminnal, U-vitaminnal, K-vitaminnal, káliummal, jóddal, kénnel, foszforral, kalciummal és vassal is támogathatod szervezeted.

Kimondottan ajánlott magas koleszterin esetén, cukorbetegek számára, méregtelenítő kúrában, emésztőrendszeri problémáknál, de még a fogazatra is jótékony hatással bír.

Kevésbé ismert talán, de segítség lehet veseproblémák, asztma, fejbőr-haj-túlzott faggyútermelődés, kimerültség, ödéma kezelésében is, de külsőleg is alkalmazható reumatikus panaszok enyhítésénél.

√ Csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét és alkalmas lehet a rákos megbetegedések megelőzésére, kiegészítő kezelésére. Magas vitamin, ásványi anyag és rost tartalma is kiemelendő.

 

Írnék pár sort a savanyú káposztáról is, mert a káposzta ezen formája rengeteg C-vitamint tartalmaz, még akkor is, ha főzve esszük. Ha teheted a házi készítésű káposztát válaszd a bolti helyett, és a levét semmiképp ne öntsd ki! A savanyú káposzta leve igazi csodaszer, nem hiába nevezik a „bélrendszer seprűjének”. Fogyasztása erősíti a bélflóránkat, „kisepri” a káros baktériumokat a bélrendszerből és a májat is tehermentesíti. Erősíti az immunrendszert, így a téli megbetegedések ellen is kiváló. Ha esetleg epebántalmakkal küzdesz légy óvatos, de egy kis odafigyeléssel így is nyugodtan fogyasztható ez a szálas csoda, vagy annak leve.

 

A káposzta bármelyik fajtáját vagy elkészítési módját is választod, biztosan teszel egy fontos lépést egészséged védelméért. Ha pedig valamilyen oknál fogva nem igazán kedveled ezt a pompás zöldséget (bár én azt vallom minden alapanyag „szeret”-ete, vagy épp „nem szeret”-ete csak elkészítés kérdése) mindenképpen ajánlom a K-vitaminok komplex pótlását. Ehhez javaslom Neked GAL termékeinket; a K-komplex, K1-, és K2+D3 vitaminokat.

 

Nem kell folyton a külföldről hozott „superfoodok” után kapkodni. A káposzta egy tökéletes példa arra, hogy csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk a nálunk is termő, ezerféleképpen variálható, jótékony hatásokkal bíró termények.

Biztatlak tehát, hogy ismerkedj meg jobban ezzel a zöldséggel, mert sokkal több lehetőség van benne, mint elsőre gondolnád!

 

Legyen szép napod!



Emerencia,

Gyógyfűbolt

 

Felhasznált irodalom:

 https://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-kaposzta-10-aldasos-hatasa.html

 https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/kaposzta_jo_fejek/20070110111754

 https://testszerviz.hu/blog/a-kaposzta-jotekony-hatasai/

 https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13998/savanyu-kaposzta-az-igazi-multivitamin

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.