Olvasmányok tőlünk Neked, egy kis gondolatformáláshoz

Több, mint hulladék

2021.11.24 18:57
Több, mint hulladék

Az élelmiszer-hulladék keletkezése komplex probléma, ezért tágabb megközelítésből érdemes vizsgálni. 

Én most egy kis ízelítővel szeretném felhívni a figyelmed erre a fontos területre és biztatlak, hogy tágítsd tovább ismereteidet vele kapcsolatban!

Az élelmiszer-hulladék keletkezése a fejlődő és fejlett országokra egyaránt jellemző. A szegényebb területeken nagyobb részt már az élelmiszer-ellátási lánc elején megjelenik (pl. a tárolás/elosztás során megromlik a termény), míg a tehetősebb részeken az ellátási lánc végén, tudatosabban keletkezik (pl. esztétikai kritériumok, többletvásárlás). Egy tudományosan alátámasztott hasonlat szerint, ha az élelmiszer-hulladék egy ország lenne, akkor üvegházhatású-gázkibocsátásának szintjével a 3. helyet foglalná el az Egyesült Államok és Kína mögött! 

A pazarlás alatt nem csak a fel nem használt krumplihéjat, vagy zöldségzöldjét kell érteni. A fel nem használt termékek előállításához szükséges erőforrások, mint a víz, energia mind kárba vesznek, továbbá a feleslegesen megtermelt növények ültetése, vagy vágásra szánt állatok nevelése további hasznos, még egészséges talajterület felszámolásával járnak. A manapság többségben használt ipari mezőgazdasági eljárások termőtalajt kizsigerelő módszereiről és veszélyeiről viszont egy későbbi cikkben fogok részletesen írni. A globális kitekintés után vizsgálódjunk lokálisan, így pár információ hazánkról:
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület oldalán található információk alapján Magyarországon évente körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. EU becslés alapján az egy főre eső, hazai éves háztartási élelmiszerhulladék szintje körülbelül 39kg/fő, azonban ez a becslés nem egységes mérési módszeren alapul. 

De mégis, mikor beszélünk élelmiszer-hulladékról és mikor élelmiszer-pazarlásról? 

Jó, ha tudjuk, nem minden hulladék egyenlő a pazarlással (pl. tojáshéj, csontok).
Élelmiszer-pazarlásáról akkor beszélünk, ha a hulladék keletkezése elkerülhető lett volna (pl. nem használjuk fel időben a terméket, ezért megromlik).
Hazánkban becslések szerint az összes élelmiszer-hulladék mennyiségének a felét ez a pazarlás teszi ki.

 

Ha téged is megdöbbentettek az eddig olvasottak, szeretnélek biztatni, hiszen létezik megoldás a probléma mérséklésére, amelyet Te magad is tudsz alkalmazni!

Az általam eddig olvasott, hallott, vagy alkalmazott praktikák alapján egy kis betekintő lista:

Első és legfontosabb, hogy csak olyan és annyi terméket vásárolj, amire valóban szükséged van! Ehhez bevásárlás előtt nézd át mi található otthon, készíts pár napra, vagy egy hétre vonatkozóan menü tervet, majd írj részletes bevásárlólistát. Mindezt egészítsd ki azzal, hogy vásárlás előtt eszel otthon valamit, ezzel is elkerülve az impulzusvásárlást. Bizonyos időközönként pedig ellenőrizd át az otthon lévő élelmiszerek szavatosságát.

Ha vásárolsz törekedj az idénytermények választására, amelyet ha teheted kistermelőktől szerezz be, ezzel is támogatva munkásságukat.

Főzés során légy kreatív! Lehet, hogy a megmaradt sült csirke még nem kell a kukában végezze, egy gyors cézárban teljesen új értelmet nyerhet.

Ha lehetőséged van rá kiporciózva fagyaszd le azt, amit nem fogsz a közeljövőben felhasználni. Ez egy rohanós napon nagy segítség, ha épp „nincs mit enni”, és megromlani sem fog a felesleg. Nézz utána, sok helyen írnak az ételek fagyasztásának módjairól. Én a hűtőmre kinyomtattam egy ezzel kapcsolatos táblázatot, hogy mindig tudjam mit és mennyi ideig tárolhatok a fagyasztóban.

Ha már valóban a kidobáshoz jutottál és megteheted, komposztálj! Ez ma már nem csak a kertesházban élők kiváltsága, hiszen vannak lakásba tervezett komposztok is. Ha Neked is van, szívesen fogadom tapasztalataidat a használatával kapcsolatban!

Végül pedig, ha időd és energiád engedi érdemes listát vezetni a kidobott szemeted mennyiségéről és összetételéről. Hidd el, már az első hónap felülvizsgálata után meg fogsz lepődni.


Ne feledd, az ételed érték, adj hálát érte! Társadalmunkban párhuzamosan jelen van az éhezés és a minőségi éhezés is.

Te tudod mit takarnak ezek a fogalmak? Hamarosan írni fogok róluk bővebben is.


Addig is, légy résen, és ha kedved van oszd meg, Te mit teszel, hogy csökkentsd a felesleged!


Legyen szép napod!



Emerencia,

Gyógyfűbolt  

 

Felhasznált irodalom:

www.elelmiszerbank.hu 

www.masfelfok.hu

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.